POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111
zagrebačka uprava > O nama > Policijska kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata > Korizmena duhovna obnova „Za križem“ kapelanije PU zagrebačke

Korizmena duhovna obnova „Za križem“ kapelanije PU zagrebačke

Korizmena duhovna obnova „Za križem“ kapelanije PU zagrebačke

Na petu korizmenu nedjelju, 18. ožujka, vjernici Policijske kapelanije „Majke Božje Kamenitih vrata“ održali su svoju jednodnevnu korizmenu duhovna obnovu pod geslom „Za Križem“, koju je vodio kapelan zagrebačke policije don Marin Drago Kozić. Ovogodišnja korizmena obnova odvijala se u svetištu Gospe Voćinske u Voćinu u Požeškoj biskupiji. 

Po dolasku u svetište naš zajednički susret pred Bogom, u duhu korizmenog vremena, bila je molitva Križnoga puta, kojeg je predmolio policijski kapelan zajedno s vjenicima župe i policijske kapelanije koji su čitali postaje Križnoga puta. Uslijedio je potom najuzvišeniji dio korizmene obnove sveta misa, koju je služio don Marin Drago Kozić. U prigodnoj propovijedi policijski kapelan je govorio, oslanjajući se na svetopisamska nedjeljna čitanja, o onoj tjeskobnoj brizi koja će biti pobijena po Isusovim riječima, s kojima on naviješta svoju patnju i smrt. On uspoređuje samoga sebe s pšeničnim zrnom koje mora pasti u zemlju i umrijeti, da bi baš na taj način donijelo obilat rod. On potpuno ostaje Bog i ujedno čovjek kao i mi, i kao takav je sposoban trpjeti i umrijeti. Isus pokazuje svojim primjerom, što vrijedi za sve učenike: "Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni". (Iv 12,20) Tako se u smrti Gospodinovoj na križu pokazuje njegova pobjeda nad zlom. Tada vrijedi ono što Gospodin kaže o sebi: "A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi." (Iv 12,32) U vjeri gledamo na Isusa Krista raspetoga, jer nam je on po svojoj smrti darovao novi život. Na taj način on je proslavio Oca nebeskoga, a ta slava Božja objavljena je u uskrsnuću Isusa Krista od mrtvih, popručio je don Marin.

Po završetku mise vlč. Mladen Štivin, upravitelj Svetišta Gospe Voćinske upoznao nas je s poviješću svetišta koje zrači posebnom duhovnom snagom i u kojem hodočasnici po Marijinom zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i u kojemu nalaze duhovni mir. Također upoznao nas je sa strahotama koje su proživjeli žitelji ovog mjesta, a posebno žene i starci, koji su ubijeni u noći 13. prosinca 1991.,  a kad je neprijateljska vojska napuštala Voćin, uništila je kuće i ekplozivom razorila crkvu staru preko 500 godina, u kojoj su skladištili oružje, rekao je župnik.

Po povratku zaustavili smo se u Kusonjama pokraj Pakraca, gdje je na blagdan Male Gospe 1991. godine na zvjerski način ubijeno dvadeset hrvatskih branitelja. U tišini i molitvi odali smo počast našim hrvatskim braniteljima.