POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111
zagrebačka uprava > O nama > Policijska kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata > Kapelanija PU zagrebačke hodočastila korijenima našega kršćanstva

Kapelanija PU zagrebačke hodočastila korijenima našega kršćanstva

Kapelanija PU zagrebačke hodočastila korijenima našega kršćanstva

Foto: PU zagrebačka

Pod geslom “Starokršćanskim korijenima” u organizaciji Policijske kapelanije “Majke Božje Kamenitih vrata” od četvrtka 22. do nedjelje 25. veljače održano je hodočašće za vjernike kapelanije koje je vodio policijski kapelan don Marin Drago Kozić. 

Kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata, svoje duhovno studiozno putovanje ostvarila je ove godine u prekrasnoj starokršćanskoj kolijevci naše vjere, u mjestima koja su natopljena mučeničkom krvlju. To je kolijevka naše vjere, od Trogira preko Kaštela do Splita i Salone, pa do samog našeg hrvatskog Jordana, naše rijeke krštenja, rijeke Jadro u solinskoj pradolini.

Vjernici kapelanije započeli su u četvrtak 22. veljače duhovno studiozno putovanje u čvrstoj, jakoj i nepokolebljivoj vjeri, unatoč najavama lošeg vremena. Vožnja autobusom kroz lijepu našu, od Zagreba sve do Kaštela, tijekom koje je don Marin govorio o duhovnoj jakosti i povijesti našeg hrvatsko kršćanskog identiteta. Dolaskom u večernjim satima, svoj zasluženi odmor našli smo u drevnim Kaštelima u Kaštel Lukšiću u hotelu Kastel.

Prvi dan naše duhovne izgradnje započeo je u Kaštel Lukšiću gdje nas je stručni vodič upoznao sa samim mjestom od početka rimskih vremena, koje su do današnjega dana prožete sa kršćanskom kulturom i tradicijom. Uvodno upoznavanje u dvorcu Vitturi, o kršćanskoj vjeri kroz stoljeća u Kaštelima do današnjeg dana. Upoznati smo i sa življenjem mještana kroz povijest, njihovu kulturu, običaje, uspone, a i tragedije koje su pratile čovjeka kroz stoljeća. Od obitelji i njihove tradicija koje su živjele na području Kaštel Lukšića, Vitturi i Rušinić promatrali smo povijest našega naroda, koju sve do danas isprepliću život bogatih i manje bogatih ljudi. Uz samo mjesto posjetili smo starodrevnu crkvu Marijina uznesenja i sv. Roka iz IX. stoljeća, te noviju crkvu sv. Marije uznesene  na nebo, potom crkvu sv. Ivana Krstitelja gdje se čuvaju posmrtni ostaci dvoje mladih Miljenka i Dobrile koji i danas svjedoče o nesebičnoj ljubavi.

Po odlasku iz Kaštel Lukšića uputili smo se prema Trogiru, gdje smo se kratko zaustavili uz staru maslinu koja na ovome prostoru živi već preko 1700 godina, a uz maslinu kratko smo se osvrnuli o težacima ovoga kraja. I danas, za život čovjeka, maslina se sadi i od nje živi. Nastavili smo put do Trogira. Zaustavili smo se na samom trgu gdje smo uz promatranje kulturne baštine kroz povijest od pradavnih vremena, mogli promatrati živu umjetnost jednog mjesta, od samih crkvi koji su na par metara udaljene jedna od druge: Sv. Sebastijana, Sv. Nikole, sv. Ivana Krstitelja, sv. Petra, sv. Marije, pa sve do katedrale sv. Lovre u čijoj se kapeli nalazi grob sv. Ivana Trogirskog. Na samoj katedrali pomno smo promatrali i slušali o kalendaru kroz godinu kojega je izgradio Radovan, hrvatski kipar (XIII. st.). Najistaknutija ličnost hrvatskog srednjovjekovnog kiparstva; autor većeg dijela monumentalnog romaničko-gotičkog portala katedrale sv. Lovre u Trogiru, koji se po njemu naziva Radovanov portal. Uz pomno razgledavanje same katedrale, njene unutrašnjosti, kao i same riznice, mogli smo sagledati tisućljetnu povijest vjere ovoga kraja.

Potom smo posjetili Benediktinski samostan i sestre koje u njemu žive. Sestra Alojzija upoznala nas je o povijesti muzeja Kairos. Razgledali smo riznicu sestara benediktinki, a potom u crkvi sv. Nikole imali molitvu i razmatranje o sestrama benediktinkama koje se u Trogiru nalaze od tisućite godine, a u Trogir ih je doveo sam biskup, danas svetac sv. Ivan Trogirski. Zatim smo kroz morska vrata  uputili se preko rive prema kuli Kamenlergo i sv. Marku gdje smo pogledali obrambena mjesta od napada na grad i mještane.

Po završetku upoznavanja kulturnih znamenitosti, vrhunac je bilo misno slavnije  u starodrevnoj katedrali. Na kraju svete mise, koju je služio don Marin, došao nas je pozdraviti mjesni župnik i dekan don Vinko Sanader.

Drugi dan započeo je prolaskom preko Kaštela, stare Salone, gdje smo se upoznali sa rimskom kulturom koja je ovdje još uvijek upečatljiva i vidljiva, a samo mučeništvo uz mnoge solinske mučenike podnio je i zaštitnik grada Splita sv. Duje.

U Splitu smo posjetili crkvu sv. Frane. Dočekao nas je policijski kapelan fra Žarko Relota i upoznao nas s poviješću hrvatske kulture, povijesti vjere i tradiciji. Govorio je o glasovitim velikanima našeg naroda i gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci kako reče „hrvatski panteon“. Obišli smo muzej i riznicu franjevaca konventualaca, starodrevnu knjižnicu otaca franjevaca. Potom smo se zaputili prema Dioklecijanovoj palači gdje smo prošli kroz povijest same palače i osobe koja je progonila kršćane. Danas na njegovom mauzoleju uzdiže se stijeg kršćanski iz kojega se crpi naša vjera, a to je sama katedrala sv. Duje, krstionica naše vjere, nekada poganski hram posvećen Jupiteru. Prošavši kroz ulice staroga grada, susreli smo se s novijom stvarnošću vjere koja je i danas živa u Splitu.

Završetak dana bi je u Solinu u prasvetištu naše vjere, na ostacima groba kraljice Jelene. Tu nas je dočekao g. Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske u zajedništvu policijske klape sv. Mihovil i djelatnika PU splitsko-dalmatinske, gdje smo slavili svetu misu.

Nastavak našeg susreta nastavio se u hotelu Kastel u zajedništvu s načelnikom PU splitsko-dalmatinske, klape sv. Mihovil, naših djelatnika, obitelji koje su nam pomogle u ostvarenju našega susreta: Strmić, Jakus, Ćarija, Britvić. Uz prigodne poklone koje smo darovali zahvalili smo se za njihovu dobrotu i gostoprimstvo.

Treći dan, u jutarnjim satima, uputili smo se u župnu crkvu u Kaštel Lukšiću gdje nas je dočekao župnik don Mario Vuljević. U zajedništvu s mnoštvom vjernika radosno nas je predstavio, a potom je uslijedila misa druge korizmene nedjelje.

Po završetku svete mise, uputili smo se prema Marini, gdje nas je dočekao policijski kapelan don Darko Poljak. On nas je upoznao s mjestom Marina i krajem gdje djeluje kao župnik. Ugodno smo ostali iznenađeni kako sa samim mjestom kroz povijest, a isto tako gostoprimstvom don Darka koji nas je okrijepio s hranom i pićem da možemo nastaviti svoj put. Tako smo nastavili dalje prema Šibeniku, Obrovcu, Gračacu i onda u večernjim satima stigli sretno u Zagreb.

Želimo se zahvaliti svima koji su nam pomogli u ostvarenju našeg puta: svim našim djelatnicima zajedno s policijskom klapom, načelniku PU splitsko-dalmatinske, svećenicima koji su nas radosno primili, kao i obiteljima u Kaštel Lukšiću i voditelju Hotela Kastel, iskreno i veliko hvala.

Bila je to za nas trodnevna duhovna obnova u znaku hodočašća na korijene našega kršćanstva za osobnu izgradnju i snagu naše vjere.