POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111

Duhovni seminar u kapelaniji PU zagrebačke

Duhovni seminar u kapelaniji PU zagrebačke

Foto: PU zagrebačka

U petak 15. prosinca u kapelaniji PU zagrebačke, u kapeli „Majka Božja Kamenitih vrata“ uobičajena jutarnja adventska misa, a opet posebna za naše vjernike, djelatnike PU zagrebačke jer ju je predslavio fra Zdravko Lazić, gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu u Zagrebu. Don Marin, policijski kapelan je koncelebrirao i odmah na početku mise izrazio zadovoljstvo srdačnim pozdravom dobrodošlice fra Zdravku koji je svetom misom započeo duhovni seminar za naše djelatnike.

Voditelj seminara naglasio je u prigodnoj propovijedi da Bog treba našu ranjivost i slabost kako bi učinio nešto po nama. Istina, mi se bojimo opustiti pa bjesomučno tražimo, borimo se svojim silama i padamo jer ne možemo bez Boga. Podsjetio je da smo u vremenu Došašća u kojemu se pripremamo za blagdan Kristovog rođenja. Treba vjerovati Bogu i raditi s njim i za njega, prepustiti njemu da nas vodi. Nismo sami! Vratimo se Bogu koji nam čini dobro, poručio je fra Zdravko.

Nakon mise uslijedio je kratki susret u zajedništvu i druženju nakon čega je voditelj započeo izlaganje u meditativnom tonu o Došašću kao susretu, gdje je provlačio tezu da je čitav život susret koji završava sa susretom. Susretom sa živim Bogom.  No, ne radi se samo o nekom pasivnom iščekivanju tog susreta nego i o silnoj želji, molitvi, vapaju za Božji dolazak. Tu nadu u Božji dolazak naviještali su i podržavali proroci - dolazak Mesije - Krista za sve ljude. Prorok Izaija poziva da se pripravi put Gospodinu u pustinji, u stepi. Doline neka se ispune, uzvisine spuste. Kad čovjek pripravi put u svome srcu tada će vidjeti spasenje Božje. Evanđelist Marko na početku svoga Evanđelja upućuje isti poziv proroka Izaije preko Ivana Krstitelja: Pripravite put Gospodinu! Spasitelj je već došao, on je u svome narodu. Treba pripremiti srce kako bi ga mogli prepoznati. Može ga primiti onaj tko je pripravio put, tko je otvorio srce. Bog nas poziva na susret i želi našu suradnju. A kako bismo bili spremni za Isusov dolazak i susret s Gospodinom trebamo svakodnevno pripravljati put i prepoznavati njegov dolazak u običnoj stvarnosti života u kojoj je Božja nazočnost, poručio je fra Zdravko čestitajući svima Božić.