POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111
zagrebačka uprava > Policijske postaje > Postaja granične policije Bregana

Postaja granične policije Bregana

Postaja granične policije Bregana
PGP Bregana

Mjesto: Bregana, Međunarodni cestovni granični prijelaz Bregana

Načelnik: Ivica Malek

Adresa: Autocesta A3 bb

Telefon:  01/4570 410
 
Hitne intervencije na telefon: 192

Faks: 01/4570 422

Dana 30. svibnja 1990. godine Hrvatski Sabor je proglasio neovisnost i samostalnost RH, te se ukazala potreba za formiranjem posebnih policijskih postrojbi koje bi imale zadatak osiguranje i kontrolu prelaska državne granice. Tako je tijekom dvanaestog mjeseca 1992. godine u sklopu Policijske uprave zagrebačke osnovana Postaja granične policije Bregana sa sjedištem u mjestu Bregana, Samoborska ulica broj 12. Dana 15. siječnja 2007. godine Postaja granične policije Bregana preseljena je u novosagrađeni objekt na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bregana.

Postaja granične policije Bregana, sa sjedištem na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bregana, Autocesta A3 br. bb, je specijalizirana postaja I. kategorije za kontrolu prelaska i zaštitu državne granice, prati i proučava problematiku sigurnosti putničkog i robnog prometa, kao i općeg stanja sigurnosti uz državnu granicu sa R. Slovenijom.

Postajno područje proteže se uz granicu s R. Slovenijom u dužini cca. 3,8 km. Istočno od desne obale Save od graničnog područja PP Zaprešić, do zaključno sa Međudržavnim cestovnim graničnim prijelazom Bregana-Naselje na zapadu do graničnog područje PP Samobor.

Kontrolu prelaska državne granice obavljaju policijski službenici na graničnim prijelazima i to:

* Međunarodni cestovni granični prijelaz Bregana, (dozvoljen prelazak svih državljana) * Međudržavni cestovni granični prijelaz Bregana-Naselje (dozvoljen prelazak državljanima RH i R. Slovenije, te državljanima EU ), kao i zaštitu zelenog pojasa uz državnu granicu.

Iz unutrašnjosti RH do navedenih graničnih prijelaza moguće je doći iz pravca Zagreba, autocestom A3 (Zagreb-Bregana), kao i starom lokalnom cestom iz Zagreba, preko Podsuseda i Svete Nedelje prema Samoboru i dalje do mjesta Bregana (stara Samoborska). Iz pravca Republike Slovenije moguće je doći iz pravca Brežica, auto cestom Ljubljana-Zagreb. Neposredno prije dolaska do Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Bregana, iz pravca Zagreba postavljene su naplatne kučice Hrvatskih autocesta, gdje se naplaćuje uporaba autoceste A-3.