POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111
zagrebačka uprava > Policijske postaje > Policijska postaja Vrbovec

Policijska postaja Vrbovec

Policijska postaja Vrbovec
PP Vrbovec

Mjesto: Vrbovec

Načelnik: Ivica Jurčević 


Adresa: Zagrebačka 1

Telefon: 01/2791 124
 
Hitne intervencije na telefon: 192

Faks: 01/4570 872


PODRUČJE POLICIJSKE POSTAJE VRBOVEC

Policijska postaja Vrbovec pokriva istočni i sjeveroistočni dio Zagrebačke županije i Policijske uprave Zagrebačke. Pod područje PP Vrbovec spadaju Općine Vrbovec, Gradec, Dubrava, Farkaševac, Preseka i Rakovec, s pripadajućim naseljima. U svom sjeverozapadnom dijelu graniči s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom, a na južnom i jugoistočnom dijelu graniči s Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom. Geografski se proteže od prelijepog kalničkog prigorja na sjeverozapadnom dijelu pa sve do ravničarskih dijelova u kotlinama rijeka Lonje, Glogovnice i Česme.

Grad Vrbovec glavno je administrativno, upravno i gospodarsko središte, dok su ostala naselja i općine uglavnom ruralnog karaktera s većim udjelom poljoprivrednog stanovništva. Vrbovec je na raskrižju glavnih prometnica, i to državne ceste broj 41 koja se pruža od Sesveta u pravcu Križevaca i Koprivnice, te državne ceste broj 28 koja se pruža od Vrbovca u pravcu Bjelovara i drž. ceste broj 26, koja se pruža od Sv. Ivana Zeline preko Rakovca, Vrbovca i Dubrave do Čazme. Kroz Vrbovec prolazi i željeznička pruga koja spaja glavni grad Republike Hrvatske s Podravinom, Slavonijom i susjednom Republikom. Mađarskom.

MALA LEKCIJA IZ POVJESTI

Prema povijesnim podacima, Vrbovec se prvi puta spominje 1244. godine u dokumentu u kojem, kralj Bela IV. potvrđuje da je u travnju iste godine kralj Koloman darovao Vrbovec županu Junku. Tijekom 1398 godine Vrbovec je pripojen tzv. gospoštiji Rakovec i ostaje povezan s njom do 1848. godine. Sredinom 18. stoljeća u Vrbovcu se uspostavlja kotarska sudska i upravna vlast, otvara se škola.

Kao i većina gradova tog doba, i Vrbovec je opasan zidinama i spominje se oko 1528. godine kao tvrđava podignuta za obranu od najezde Turaka. Danas od zidina i kaštela postoji samo kula kao spomen na prohujala vremena, te župna crkva Sv. Vida koji je i zaštitnik Vrbovca, pa se dan župe i grada slavi svake godine na dan spomenutog sveca, 15. lipnja.

U Vrbovcu i okolici rođene su i djelovale neke poznate osobe iz bogate hrvatske povijesti, a među kojima se ističu grof Petar Zrinski i Marija Jurić-Zagorka, spisateljica i prva žena novinar na jugu Europe, rođena u Negovcu, mjestu pored Vrbovca te francuski plemić Eugene de Piennes.

I druge općine, osim Vrbovca imale su burnu prošlost, pa tako pisani tragovi o postojanju gospoštije Rakovec sežu još u 13. stoljeće. a zaštitnik župe je sv. Juraj. Dubrava je poznata po saboru 1527. godine kada je Ivan Zapolja izabran za hrvatskog kralja. To je bio biskupski grad utvrđen zidinama s devet kula i opkopom ispunjenim vodom. Nedaleko Vrbovca nalazi se i sada dobro očuvani dvorac- Lovrečina Grad. Prvi puta se spominje 1540. godine. To je bila nizinska utvrda s opkopom ispunjenim vodom. U njemu je donedavno bio samostan Sestara milosrdnica, a sada se tu nalazi terapijska zajednica "CENACCOLO", u kojoj borave bivši ovisnici o drogama.

Referada za upravne poslove

Obavlja poslove prebivališta i boravišta građana, izdavanja osobnih isprava (osobnih iskaznica i putovnica), prometnih isprava (vozačke dozvole, poslove vezane uz vozila), nabave i registracije oružja, stjecanja i prestanka hrvatskog državljanstva, poslove u svezi kretanja, boravka i rada stranaca.

 
Referada za upravne poslove:
 
Oružje i putovnice: 01/4570 887
 
Prebivalište i osobne iskaznice: 01/4570 882
 
Poslovi vezani uz vozila: 01/4570 871
 
Stranci i državljanstvo: 01/4570 864
 
 
Radno vrijeme referade upravnih poslova sa strankama je:
 

Referada za strance i državljanstvo od ponedjeljka do petka od 8,00 do 13,00 sati.

Ostale referade:

Ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8,00 do 15,30 sati.

Subotom i nedjeljom upravni dio ne radi.