POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA
Ulica Matice hrvatske 4, 10 000 Zagreb, tel.: +385 1 4563 111
zagrebačka uprava > Savjeti > Prevencija > Prevencija kriminaliteta

Prevencija kriminaliteta

Lihvarskim kreditima NE !
 
Pogledajte letak - Lihvarskim kreditima NE!
 
Potreba preventivnog djelovanja u suzbijanju kaznenih djela „Lihvarskog ugovora“ u vrijeme ekonomske i financijske krize nužno se nameće zbog višestrukih problema i posljedica koje proizlaze iz ponuda sumnjivih nelegalnih i neformalnih kredita koji se promiču putem primamljivih letaka i plakata na javnim mjestima.
Predmetno kazneno djelo poglavito pogoduje izvršenju i sekundarnih kaznenih djela kao što su; iznude, prijetnje, protupravne naplate i teža kaznena djela uzrokovana specifičnim odnosom žrtve i kamatara. 
Upravo o ovoj vrsti kaznenog djela pobliže vas savjetujemo u priloženom letku.

 

 

 


Drske krađe, ulične prijevare, prijevare na kućnom pragu
 
Pogledajte letak - drske krađe, ulične prijevare, prijevare na kućnom pragu
Pogledajte brošuru – drske krađe, ulične prijevare, prijevare na kućnom pragu
Pogledajte plakat - drske krađe, ulične prijevare, prijevare na kućnom pragu
 
Osobe treće životne dobi potencijalno su najčešće žrtve kaznenih djela raznih oblika drskih krađa, uličnih prijevara i prijevara na kućnom pragu. O preveniranju ovih vrsta kažnjivih radnji, te o samozaštitnom ponašanju savjetujemo vas u našem tematskom letku, brošuri i plakatu. Pogledajte ih!

 

 

 

 

 


 

Šibicari

Pogledajte letak - Šibicari

Mnogi se građani i danas lako daju "upecati" na tzv. šibicarenje, koje spretni prevaranti svojim vještim nastupom i ophođenjem lakovjernike uvlače u unaprijed izgubljenu "igru". Onaj tko pristane, siguran je gubitnik.
Saznajte više o toj temi u prigodnom letku u obliku stripa.
Ne dajte se prevariti.

 

 

 

 


Džepne krađe

Pogledajte  letak - Džepne krađe

Džeparenje nije iščezla pojava. I danas je aktualno, posebno u sredstvima javnog prijevoza. Neopreznost, nepozornost, nehajnost i lažan osjećaj sigurnosti mamci su džeparima. Mnogi od nas svoje novčanike i mobitele drže u vanjskim džepovima ili torbama koji tako postaju lak plijen spretnim džeparima. Džepari djeluju brzo i neprimjetno, iskorištavajući trenutak kad je potencijalnoj žrtvi pozornost usredotočena na što drugo – gužva je ili se s nekim razgovara, ili se pretražuje mobitel, ili se sluša glazba putem slušalica…
U ovoj brošuri naći ćete upute o tomu kako povećati sigurnost i izbjegnuti mnoge neugodnosti.

 

 

 

 

 

 


Krađe

Pogledajte  letak - Krađe

Stop provalama u automobile 

Postoje različite okolnosti koje potencijalni kradljivac može iskoristiti za krađu vaših osobnih predmeta. Najčešće su to javni prostori - javni prijevoz, kafići, restorani i čekaonice.
Izbjegnite takve situacije uz pomoć savjeta koje vam nudimo u prigodnoj brošuri.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Krađe motornih vozila

Pogledajte letak - Krađe motornih vozila

Iako se posljednjih godina manje kradu, kradljivcima su osobna vozila i nadalje „poželjne mete“. Jeftinija vozila kradu se jednostavnim tehničkim pomagalima ili alatima, a skuplja vozila tehnološki sofisticiranim alatom.
Stoga je potrebno pridržavati se određenih sigurnosnih mjera koje ćete pronaći u ovoj brošuri i tako barem ograničiti mogućnost da vaše vozila bude meta kradljivaca.

 

 

 

 

 

 

 


NN počinitelj

Pogledajte brošuru - NN počinitelj

Pogledajte plakat - Siguran dom

Naši domovi vječni su mamci provalnicima koji obično za taj čin biraju nezaštićene objekte, kuće, stanove te objekte na osami. Provala u stan, osim materijalne štete, čin je koji u žrtvi pobuđuje osjećaj nesigurnosti i nelagode. Oba osjećaja ne iščezavaju brzo.
Da biste doskočili provalnicima, a svoj prostor učinili sigurnijim, obratite pozornost na savjete koji pridonose većoj sigurnosti vašeg doma, a pronaći ćete ih u ovoj brošuri.
Primijenite ih.

 

 

 

 

 

 Razbojstva

Pogledajte  letak- Razbojstva

Razbojnici su opasne osobe koje koriste silu ili prijetnju da bi izvršili krađu. Često koriste vatreno ili hladno oružje i ne libe se žrtvama nanijeti i najteže posljedice. Pozorno pročitajte i pokušajte se pridržavati uputa koje smo vam u ovoj brošuri pripremili jer tako možete smanjiti štetne posljedice postanete li žrtvom razbojnika.

 

 

 

 

 

 

 


Samozaštita

Pogledajte letak - Samozaštita

Kako općenito povećati sigurnost u svojoj neposrednoj sredini te izgraditi dobrosusjedske odnose koji pridonose zajedničkoj sigurnosti, možete pročitati u ovoj brošuri.